С идването на студеното време пътните полицаи започват засилени проверки на шофьорите. Но и без акцията на КАТ повечето водачи вече са подготвили автомобилите си за зимата или са планирали дата за технически преглед и смяна на гумите.

„По телефона ме питат: „Време ли е? Сложи ли твоите?”, разказва Димитър Димитров от София. Механик е от 1969 г., през ръцете му са минали стотици коли и клиенти.

„Хубаво е и четирите гуми да бъдат зимни. Някои карат само на предни движещи или задни, в зависимост кой мост е. Китайските са най-евтини, има гуми 15-цолови по 76 лева и за 100 лева може да се купи. Общо някъде за около 300 лева може човек да си обуе, при проучване на пазара, автомобила с четири нови гуми”, обяснява Димитров.

Важно е при купуването на нови зимни гуми да се уверим, че не се престояли прекалено дълго време в някой склад. След 4-5 години, дори и да не са използвани, каучукът загубва свойствата си за максимално сцепление, предупреждават автомобилните експерти.

Що се отнася до шофьорите, някои от тях планират разхода за гумите в семейния бюджет. Сред тях е и Красимир Димитров.

„Проверявам, следя колко сезона са, в какво състояние е грайферът и съответно планираме средства, ако не за тази, то за следващата година”, обяснява Красимир.

Засега проверките на КАТ са превантивни. От 15 ноември обаче всички шофьори са задължени да карат със зимни гуми или поне с такива с 4 милиметра грайфер.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!