Ден след като Комисията за енергийно и водно регулиране обяви предложението си за поскъпване на водата, в някои от населените места с очаквано увеличение зрее недоволство.

Планира се ръст от Нова година, а окончателното решение ще бъде взето на 22-ри декември на закрито заседание на комисията.

Скок с 10 на сто се предвижда за 6 области в страната - Кюстендил, Шумен, Перник, София-област, Силистра, Стара Загора, Варна и Плевен.

Енергийният регулатор обсъжда и увеличение с 20 и повече процента в областите - Сливен, Видин, Габрово, Враца, Ловеч и Хасково.

Именно в Хасковско, заради ръста в цената и качеството на водата, готвят гражданско неподчинение.

Галя Радославова плаща по 50 лева сметки за вода всеки месец, но не е доволна от качеството на това, което потича от чешмата.

Според разчетите на КЕВР, от следващата година водата в Хасково ще скочи на близо 5,30 лева за кубик.

„Водата ни не става за нищо. Като започнеш в годините назад, то не бе уран. Като пуснеш чешмата след авария е кал на всичкото отгоре. Няма налягане и в края на краищата плащаме и въздух през водомерите заради честите аварии и плащаме идни безумни сметки. За какво“, пита Галя Радославова.

Заради уран или манган над нормите и днес много села в хасковско са на водоноски, които бързо се изпразват.

В Брягово водата е забранена за пиене и готвене от години. Затова поскъпването е на път да откаже хората да плащат сметките си.

От ВиК-Хасково отказват коментар докато решението за поскъпване на водата не е окончателно. Една от причините за увеличието, според Комисията регулатор са високите сметки за ток. В Хасково  водата основно се добива чрез помпи. По сметки на оператора, 48% от преките разходи за доставяне на вода са за електричество. А загубите по старата водопреносна мрежа, които също се начисляват в цената, за последния месец са над 60%.