И тази година, както и миналата, столичната община е заделила 6 милиона лева за услугата "асистенти за независим живот". Кандидатите са 1600, а одобрените след първо класиране 906. Останалите 700 остават за сега без асистент.

Сред тях е 21- годишният Диан с диагноза мускулна дистрофия - движи единствено пръстите на ръцете си.

Людмила Господинова, майка на Диан, разказва, че грижата е 24 часова, което включва и през нощта. „Така че физически нямам възможност да работя нищо друго, освен да се грижа за него", заяви тя. „Десет хапчета пие той на ден, нито едно не е безплатно. Апарата - ние сме си го купили- 9 500 лева с двете маски", допълва Александър Василев- доведеният му баща.

С апарата момчето спи всяка нощ. „Не е лесно да спиш с това на лицето си, месеци наред му трябваха , за да свикне психологически да го преживее, че това нещо му е на лицето", каза Людмила.

През последните 2 години личен асистент на Диан е майка му - общината й е плащала по 480 лева месечно. Тази година обаче, семейството ще трябва да търси други възможности.

"Преференции имат тези, които са социално активни, и на които общината плаща за асистенти, които да ги изведат от дома, да ги закарат до рехабилитационните центрове, до университета или до работното място", обясни Минка Владимирова от Столична община.

Майката на Диан обаче каза, че когато се грижиш за едно такова дете, ти се отказваш от целия си живот. „Той отива на майната си, мечтите ти, професията ти, за да си гледаш детето и да му подариш толкова години, колкото му остават, това не могат да разберат", обясни през сълзи тя.

За първи път тази година ново класиране ще се прави всеки месец. При освобождаване на пари, чакащите ще бъдат включвани в услугата поетапно.

Друга възможнст е програмата "Помощ в дома", която започва тази година, а документите за нея се подават до края на януари.