След продължилото повече от шест часа заседание на Консултативния съвет за национална сигурност вчера президентът, премиерът, министри и депутати са под карантина.

Два часа след края на заседанието на КСНС при президента от пресслужбата на парламента съобщиха, че председателят на Народното събрание Никола Минчев е дал положителен тест.

Президентът Румен Радев и представителите на неголия екип също са се самоизолирали. Всички са в добро здраве.

Тази сутрин от Министерския съвет обявиха, че премиерът и началникът на кабинета му са в самоизолация, защото са контактни на Никола Минчев.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев е под карантина и работи дистанционно, съобщи пресцентърът на финансовото ведомство.

Вътрешният министър Бойко Рашков също се е самоизолирал. Ще го замества зам.-министър Стоян Темелакиев.

Как обаче изолацията на първите в държавата се отразява на ефективното упражняване на властта?

„В случая с председателя на Народното събрание това ще бъде някой от зам.-председателите на парламента. По същия начин е и в Министерски съвет. Най-вероятно вицепремиерът Калина Константинова ще замества Кирил Петков. По същия начин е и в президентството. Президентът трябва да положи клетва пред НС на 19 януари, но дотогава има повече от една седмица, така че предполагам, че неговата карантина дотогава ще изтече. Казусите се решават в практиката, но съм сигурна, че ще се намери адекватно решение на ситуацията и държавата е в сигурни ръце“, смята Симона Велева, доктор по конституционно право.

Самоизолирала се е и председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. В пост във „Фейсбук“ тя написа, че е направила PCR тест и се е самоизолирала. По думите ѝ е „пълна безотговорност към здравето на всички членове на КСНС поведението на Минчев и заради неговото поведение държавата ще се ръководи на автопилот“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов се усъмни, че Никола Минчев наистина е дал положителен резултат и това се случва един ден преди протеста на партията срещу зеления сертификат.       

Костадинов е направил PCR тест и чака резултат, съобщиха от партията.

Във „Фейсбук“ зам.-председателят на БСП Кристиян Вигенин пък написа, че не подлежи на карантина, защото е преболедувал преди по-малко от три месеца и има отрицателен тест.

Христо Иванов също е под карантина.

На 18 януари е планирано посещение на премиера Кирил Петков в Скопие. Ден по-късно пък президентът Румен Радев трябва да положи клетва пред Народното събрание.

Посещението на Петков в Северна Македония най-вероятно ще бъде отложено.

Според днешните промени в заповедта на здравното министерство, контактните ще са под карантина 7 дни, а за тези с бустерна доза изолацията може да отпадне след 3 дни при отрицателен PCR тест.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!