Почти всички сигнали, които са постъпили на горещата телефонна линия за нарушения в туризма, са за шумни заведения. Това съобщи днес във Варна вицепремиерът Валери Симеонов, който участва в заседание на областния координационен център по туризма. Той допълни, че постъпилите сигнали са стотици, като някои от тях се повтарят за определени заведения.

Според вицепремиера е необходимо да има законодателни промени, които да дават по-широки правомощия на контролните органи, за да могат да извършват по-крайни действия по отношение на нарушителите.

Симеонов каза, че когато спрямо нарушителите не се действа бързо, категорично и не се стигне до крайна мярка, те продължават с нередностите.

По думите му тези нарушения водят до опорочаване на туристическия сезон като цяло. Валери Симеонов каза, че трябва да си поставим цел да привличаме по-платежоспособни туристи и да разширим сферата на услугите, да се включи по-разнообразен вид туризъм, защото това привлича хората и те го търсят.

По време на заседанието от Националната агенция по приходите във Варна съобщиха, че от началото на лятото са извършили 4637 проверки, като са констатирани 373 нарушения.

Издадени са 104 заповеди за запечатване на търговски обекти. Служители на НАП-Варна са проверили 110 хотели и къщи за гости, като повече от десет такива обекта са запечатани.