В близост до почти всяко столично училище се продават цигари. Изследване на коалицията "За живот без тютюнев дим" показва, че в 95% от проверените учебни заведения тютюн се предлага на не повече от 250 метра. 

Въпреки забраната за продажба на непълнолетни учениците масово имат достъп до цигари и една четвърт от 16-годишните пушат. 

В гимназията по строителство от 400 ученици в смяна около 20 тичат по стълбите за цигара в междучасието. Училището обаче е в центъра и тютюневи изделия има навсякъде.

„Правим много неща - часове на класа, връстници помагат на връстници, непрекъснато се говори. Подкрепени сме от една част от родителите, но има такива, които негласно подкрепят децата си, дори пушат с тях”, заяви психологът Невена Минчева.

Само до 3 от 87 училища в София не се предлагат цигари, а според изследванията колкото по-изложени на реклами на тютюн са децата, толкова по-вероятно е да пропушат. 

„Едно дете като е почнало да пуши на 10 години, то на 25 има 15 годишни стаж пушене, съдовете му са увредени още тогава”, обясни д-р Маша Гаврaилова от Коалиция „За живот без тютюнев дим”.

„Настояваме видимата реклама на тютюневи изделия да изчезне - от билбордове, магистрали, шосета”, обясни д-р Гергана Гешанова от Коалиция „За живот без тютюнев дим”. 

Данните от изследването са внесени в прокуратурата, а тя само преди седмица разпореди проверка, която включва и продажбата на цигари на ученици.

„Ще се включат и органите на реда, защото в миналото сме имали известни затруднения  при извършване на тези проверки с доказване на тяхната коректност, особено когато става въпрос на т. нар. таен клиент, това е непълнолетно лице, което ние изпращаме, за да направи опит да закупи тютюневи изделия”,  поясни Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите. 

Резултатът от проверката се очаква в средата на декември.