Почти 9 пъти по-висока печалба отчита Българският енергиен холдинг за миналата година. Холдингът включва големите държавни енергийни дружества като АЕЦ „Козлодуй“, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и комплекса „Марица Изток“.

Отчетът на БЕХ сочи чиста печалба след облагане с данъци от почти 1 милиард и 400 милиона лева. За сравнение през 2020 година печалбата е под 160 милиона лева.

Основна причина за сериозната печалба през 2021 са рекордните цени на електроенергията, както на вътрешния пазар, откъдето купува българският бизнес, така и на цените на която енергийните дружества изнасят ток. 

Освен обявените 1 милиард и 300 милиона лева печалба, над 450 милиона вече бяха взети от АЕЦ „Козлодуй“, за да се подсигурят средства за помощи на бизнеса заради скъпия ток на борсата. Експерти припомнят, че авансово бяха изтеглени и други средства от сектора.

„Само от АЕЦ „Козлодуй“ тези трансакции бяха на стойност над 1 милиард. Според мен първо трябва да се изчистят обоснованите разходи в системата и след това държавата да се разпорежда за нужди, за които намери за добре. Иначе след време, когато цените се балансират, може да се окаже, че държавните дружества не само не са на печалба, но дори са и на загуба“, заяви енергийният експерт Антон Иванов.

Според икономисти държавата като собственик на предприятията трябва да намери баланса - колко да остави в дружествата и колко да изтегли.

„Големият проблем тук е каква част от тези средства да останат за бъдещи инвестиции. Примерно, говори се за малки модулни реактори, говори се за развитие на ядрената енергия в бъдеще. Обикновено тези средства трябва да отидат и за тази цел. От друга страна очевидно е че домакинствата и малките предприятия, които излязоха на свободния пазар, имат проблем“, каза икономистът Руслан Стефанов.

Според експертите важно е и да е ясно за какво отиват средствата от печалбите в държавната енергетиката, а не да се случват вътрешни преразпределения, за които никой да не разбира.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!