Заради нови варианти на COVID-19 учени алармират да избягваме Африка като туристическа дестинация, но според властите в Танзания има само 509 заразени и 21 починали от коронавирус в страната.

Д-р Аспарух Илиев съветва българите да не пътуват до Африка. „Увеличаващият се брой на мутации е много притеснителен, защото те са резистентни на ваксини, могат и да повторят хората, нигерийският вариант има множество мутации”, казва той.

От туристическия бранш смятат, че вълната от туристи няма да доведе до бум на новозаразени у нас. 

Според туроператорът Калина Неделчева персоналът спазва противоепидемични мерки, дистанция и носи маски. „Имахме клиенти, които миналата седмица се тестваха там, контролът е строг и издаденият сертификат на летището се проверява на три места”, обяснява туроператорът.

В добро здраве и с тен наскоро Кристина Бергова се прибира у дома от слънчев Занзибар. „След като се прибереш в България имаш 24 часа да си направиш PCR  тест и да си пратиш резултата по имейл на РЗИ, след това карантината ти отпада”, разказва тя. 

Според д-р Илиев PCR документи, които се издават в Занзибар са фалшиви, а липсата на кaрантина на българска земя е крайно опасна. „Разумът изисква да сме малко по-предпазливи и да понамалим екскурзиите и партитата”, добавя той.  

На този фон днес здравният министър заяви, че обмисля и задължителна карантина. „Имаме притеснения за всички българи, които се връщат от Африка. Ще предприемем, всичко което е необходимо, включително и въвеждането на карантина", добави проф. Костадин Ангелов.

Колегата ни журналист Георги Тошев споделя, че няма масови струпвания на хора и безкрайни партита на Занзибар. „Не можеш да събереш 1500 на един плаж и да направиш купон, нормалното е между 50-80 души”, казва Тошев.

Въпреки пандемията Карибите, Доминиканската република, Мексико, Коста Рика и Малдивите остават отворени за туристи.