Почитаме свети великомъченик Мина – чудотворец, покровител на семейството, сираците, бездомните и бездетните. Светецът е известен и като покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на поелите на дълъг път. 

Св. Мина е бил войник в Египет, изповядвал християнската вяра и служил във войската. Той се отличавал с мъдрост и храброст, и бил високо ценен във войската. За вярата си след мъчения, Мина бил посечен с меч през 296 г. 

В народните представи св. Мина пък бил "господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира". Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето на най-дългите нощи и времето, в което вълците бесуват.

На 11 ноември честваме паметта и на светите мъченици Виктор и Викентий, родени и живели на различни места, но обединени от саможертвата си за Христовата вяра. Свети Виктор бил деен християнски проповедник в Италия през първата половина на II век. Успял да разпространи християнството в много градове, но ревностни езичници го заловили, измъчвали го и го обесили.

Свети Викентий е роден в Уеска, Североизточна Испания. Бил високообразован проповедник на Христовата вяра и дякон на епископа на Сарагоса. Имал голям успех и привлякъл хиляди хора в църквата, но при гонението на Диоклетиан също бил заловен, измъчван и убит.

На днешния ден стотици всяка година се стичат към манастира "Свети Мина" край София. Те нощуват там с надежда, палят свещ за здраве и се прекланят пред чудотворната икона на светеца. Вярващите са убедени, че той сбъдва молитви, а болните получават изцеление.

Снимка: bTV

Празничната света литургия се води от епископ Поликарп, викарий на Софийската митрополия.

„Свети Мина е бърз помощник на нас вярващите за създаване на семейство, изцеление, за изгубени неща“, каза отец Ириней.

Снимка: bTV

Иконата на светеца в Обрадовския манастир в София се смята за чудотворна, а свещениците разказват, че всяка година стават свидетели на нови чудеса.

В манастира ще бъде даден и курбан за здраве. 

И в Руската църква в София вярващи почетоха свети Мина. Вчера храмът отново отвори врати, месец и половина след шпионския скандал с изгонените от България руски духовници.

На съботната служба тази сутрин присъства и новият предстоятел на църквата. Владимир Тишчук, назначен от Москва. Миряните се помолиха за здраве и благоденствие на семействата си.

На 11 ноември имен ден празнуват Виктор, Виктория, Минчо, Минка, Мина.