Почитаме паметта на свети Йоан Рилски, наричан приживе "земен ангел" и "небесен жител"

Лекарите отбелязват този ден като свой празник

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  08:43 ч. 19.10.2024 г.
 

На 19 октомври Българската православна църква почита паметта на скромния отшелник от Рила планина и небесен покровител на българския народ и на българските лекари свети Иван Рилски.

По традиция хиляди богомолци се събират в Рилската света обител, за да се помолят за здраве и благоденствие.

"Тук е духовното сърце на България и ежедневно се случват чудеса... Чудесата са от различен характер, чудеса на изцеление, чудеса на детерождения...", казва в Рилския манастир Евгения Иванова.

Свети Йоан Рилски е наричан още приживе "земен ангел" и "небесен жител". Той е един от най-обичаните и почитани български светци. 

Роден е в заможно семейство някъде около 876 г. в село Скрино в Осоговската планина и е живял във времена на широко разпространение на християнството по нашите земи, припомня БНР.

Като юноша той копнеел да се посвети в служба на Бога. Когато е на 25 години, родителите му умират и той раздава на бедните и на болните хора своята част от наследството и постъпва в манастир в планината.

След като приема монашеството, Йоан Рилски напуска манастира и дълго се скита по планините, преди да се установи в Рила, където се прославя като лечител и чудотворец.

 

Така светецът набира много последователи. С името му се свързва и Рилския манастир, който е паметник на ЮНЕСКО, съхранил през вековете вярата и духовността на народа.

Снимка: БГНЕС

Негов пръв игумен е бил именно Иван Рилски. Славата на светеца се разнася далеч от Рила планина из пределите не само на България, но и на Европа.

Свети Иван Рилски Чудотворец напуска земния свят на 18 август 946 г. на около 70-годишна възраст. На тази дата църквата чества неговото успение. А основният празник на светеца в православния календар е т.нар. Отчовден - ден на отеца, който се отбелязва на 19 октомври. 

От 1996 г. Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Иван Рилски и лекарите отбелязват този ден като свой празник.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK