Смърт на родилка и бебето й разтърсиха Благоевград. Жената е издъхнала след поставена упойка. За последните 6 месеца това е третият случай на смърт на млада майка в отделението.

29-годишната жена трябвало да роди вчера със секцио след пълна упойка. До операция обаче не се стигнало. Починала след упойката, бебето също не е спасено.

Преди три месеца жената се е лекувала от коронавирус, но дали вирусът има отношение към смъртта ѝ, или става въпрос за алергична реакция към упойката ще стане ясно след резултатите от аутопсията.

От болницата казаха, че са разпоредили вътрешна проверка.

"Екипът е повече от 10 души - анестезиолози, акушер-гинеколози, неонатолози. Възможно е да бъде и алергична реакция, която няма как да предвидим преди това. Винаги се прави изследване на пациенти, които са алергични, но такива пациенти ги откриваме при разпит, при приемането, при консултацията с анестезиолог и така нататък", коментира д-р Огнян Митев, директор на МБАЛ-Благоевград.

Специалист обясни пред bTV, че подходът при всеки е индивидуален и се преценява от анестезиолога, но рутинно не се прави тестуване за алергии.

Според д-р Елена Георгиева от ''Майчин дом'' локалните упойки са по-малко рискови и за родилката, и за плода. До обща упойка би следвало да се стига само при спешни случаи.

По случая е назначена проверка, съобщиха от Медицинския надзор за bTV.