Починала преди години жена продължава да фигурира в избирателните списъци, въпреки че са уведомени държавните институции. Абсурдният случай е от северозападното село Салаш. 

Жителка на с. Салаш издъхва в София преди четири години. Тялото на жената е транспортирано до родното й село от сина й. Нейни съседи го потвърждават. Цанка Тодорова дори я е видяла с очите си. 

Снимка: bTV

Четири години по-късно обаче, името на покойната Елка Джорджова не е заличено от избирателните списъци.  

По документи жената се води жива, заради липсата на издаден смъртен акт. 

„Аз не мога да го издам тоя смъртен акт. Тя наистина е наш жител, постоянен. Тук е живяла, починала е в София. Нямам въз основа на какво да издам смъртен акт", каза Румяна Алексиева, кметски наместник на с. Салаш. 

Снимка: bTV

Парадоксалното е, че между 2020-та и 2022-ра година срещу сина на покойната се води наказателно дело в Софийския районен съд заради злоупотреба с пенсията й. То така и не започва, но приключва със споразумение - една година лишаване от свобода с три години изпитателен срок и възстановяване на над 3 300 лв. 

Снимка: bTV

Според юристи, за наказателното производство не е бил необходим смъртен акт. Такъв може да се издаде само на наследниците и само след заведено от тях гражданско дело. Докато това не се случи, в регистри и списъци жената ще продължи да фигурира като жива.