Почина пилотът Георги Анастасов от катастрофиралия военен вертолет „Пантер”, съобщиха от Военноморската болница, където той беше настанен след инцидента.

Хеликоптерът, който е от състава на Военноморските сили (ВМС), падна днес във водата по време на учение „Черно море – 2017“.

Анастасов, командир на екипажа, беше в най-тежко състояние. Пострадаха още двама души – кап. Павел Симеонов и кап. Анатоли Апостолов. Те са адекватни, без опасност за живота и се лекуват във Военноморската болница.

Трагичният инцидент стана при маневра след изпълнена задача „артилерийска стрелба по надводна цел“, уточниха от МО.

По това време в района са се намирали фрегатата „Дръзки” и водолазен катер. Екипажите им са оказали помощ на пострадалите.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов  съобщи в профила си във "Фейсбук" подробности около инцидента и изказа съболезнования на семейството и близките на загиналия пилот:

***

Капитан Георги Анастасов е роден на 4 октомври 1978 г. в Ямбол. Завършил е средно образование в Математическа гимназия „Атанас Радев“ и висше образование в Националния военен университет „Васил Левски“, факултет „Авиационен“, със специалност „летец-пилот за ВВС“.

Постъпва на военна служба през 2002 г. в поделение 24 870 – Каменец като инструктор-командир на взвод. На сегашната си длъжност - старши пилот в авиационно звено на военно формирование 36 940 – Варна, е назначен през 2011 г.

Награждаван е многократно с грамоти и предметни награди от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на формированието.