На 93 години днес на рождения си ден почина писателката Леда Милева. Тя беше преводач, автор на стихове и пиеси за деца.

Тя е родена в София през 1920 г. Дъщеря е на поета Гео Милев. Завършва Софийския университет. След Втората световна война е ръководител на детско-юношеските предавания в Радио София, главен редактор на списания „Пионерска самодейност“ и „Дружинка“, редактор в издателствата „Народна младеж“ и „Български писател“. От 1966 до 1970 година е генерален директор на Българската национална телевизия. От 1970 до 1972 г. е заместник-началник на отдел „Печат и културно сътрудничество“ при Министерството на външните работи.

До края на 1978 г., е посланик, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, Париж. Била е председател на Съюза на преводачите. Автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радио-пиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски.

Самата тя казва, че "най-важното е да имаш някаква цел и да знаеш какво искаш, да не се отвличаш прекалено по разни дребни поводи, които те отклоняват насам или нататък".

Леда Милева беше от онези хора, които така и не загубиха любопитството си към живота. Детството... За нея то беше нещо различно. "Колкото по-дълго продължи деството за един човек, толкова по-добре за него", каза тя в последното интервю, което даде за bTV малко преди Коледа. Тогава нашият колега Светослав Иванов гостува в дома й заедно с три талантливи деца.

Поклонението е в петък от 11 часа, в зала "София" на бившия партиен дом в София.