Синът на Симеон Сакскобургготски е починал днес, съобщиха от семейство му. Причината е белодробна инфекция, следствие от дългогодишното му обездвижване. Княз Кардам преживя тежка катастрофа през 2008 година, от която не успя да се възстанови.

Публикуваме пълното съобщение:

Днес, 7-ми април, в 11.30ч., в мадридската болница „Санчинаро” почина Н.Ц.В.Княз Кардам. Кончината му настъпи в резултат на белодробна инфекция, като следствие от дългогодишното му обездвижване. Княз Кардам преживя тежка катастрофа през 2008г, от която не успя да се възстанови.

До леглото на Княз Кардам в последните мигове бяха неговите родители Цар Симеон II и Царица Маргарита, неговата съпруга Княгиня Мириям, Княз Константин Видински и Княз Кирил Преславски, както и други членове на семейството.

Бог да го прости!

Кой бе Кардам Сакскобургготски

Кардам Сакскобургготски е първородният син на цар Симеон II и съпругата му Маргарита. Той е роден на 2 декември 1962 в Мадрид и носи титлите Княз Търновски и Херцог Саксонски.

Кардам Сакскобургготски завършва философия и международна икономика в университета “Кларк” в САЩ. Получава степен по селскостопанска икономика, специализира агроиндустрия и хидромелиорации в американския университет “Пен” в Пенсилвания.

През 1989 г. започва работа в Буенос Айрес в многонационалната агропромишлена компания “Фаунтинхед груп”. Живее и работи в САЩ като агроикономист в компанията GIC, Вирджиния. Търговски директор е на телекомуникационна компания “Телефония мовилес интерконтинентал” и е ген.-директор на проекти UMTS.

Снимка: www.kingsimeon.bg


На 11 юли 1996 година княз Кардам се жени за испанската благородничка Мириам Унгрия и Лопес. Те имат двама сина - княз Борис Търновски, който е роден на 12 октомври 1997 и княз Белтран Търновски, роден на 7 април 1999.

На 15 август 2008 княз Кардам и съпругата му претърпяват тежка автомобилна катастрофа в мадридското предградие Ел Молар, когато колата им излиза от пътя и се удря в дърво. Княз Кардам получава тежка мозъчна травма и до смъртта си е в кома.