Полиция, следствие, прокуратура бездейства – това обвинение отправи Елена Цветкова, майката на 14-годишната Зорница, която падна от строеж в София в началото на май.

Сградата е собственост на Министерството на здравеопазването и е изоставена. Тя се охранява от частна фирма, но в нея влизат много деца.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV Цветкова разказа, че разбрала, че нещо се е случило, когато се прибрала вечерта в къщи, а дъщеря ѝ я нямало. През деня била в родилния дом, защото голямата ѝ дъщеря родила.

Излизайки да търсят Зорница, Елена и съпругът ѝ срещнали полицаите, които ги уведомили, че трябва да отидат в IV РПУ. Там им съобщили тежката новина. Казали, че е било тъмно и най-вероятно момичето не е видяло шахтата, в която е паднало. В сградата е имало и други деца, но на други етажи.

Снимка: bTV

Зорница е била е с момче, с което се познавали от кратко време – от края на април, разказа майката. Според информацията, която тя има, дъщеря ѝ била взела от момчето книга, а той е настоявал да му я върне, защото е от библиотека.

Момчето е 9-и клас, но Цветкова не го е виждала, нито някой от приятелите на Зорница го познава. Пожелала среща с него или родители те му, но ѝ било казано, че е невъзможно.

След инцидента изчезват чантата и телефонът на момичето. Той дава свободно три дни след това, но „никой не прояви интерес той да бъде проследен. Помолих служителите в СДВР да го проследят чрез мобилните оператори, отговориха, че нямат прокурорска заповед. Помолих да вземат компютъра, отново казаха, че трябва прокурорска заповед. После се установи, че това не е така, а може да се вземе чрез доброволно изземане на вещта“, каза Цветкова.

Родителите направили собствено разследване и се оказало, че след смъртта на момичето телефонът е локализиран в „Овча купел“ и в района на Халите, имало обаждания от скрит номер след смъртта ѝ, а някой е влизал в пощата ѝ от мобилен телефон.

Полиция, следствие, прокуратура бездейства. Не може три и половина месеца да не знаем какви са съдебно-медицинските експертизи, например зъбен статус или каквито проби са взели от дрехите на момчето, каза Цветкова. Тя посочи, че по ръцете на момчето е имало следи от ухапвания.

Знаем само, че не са вземали наркотици, не са пили алкохол, каза майката.

Институциите не си свършиха работата, подчерта тя.

Вижте целия разговор във видеото: