Половин година след побоя - Християн Пендиков разпозна и втория си нападател.  Това е станало този понеделник в полицията в Охрид, научи bTV от свои източници.

Пендиков беше жестоко пребит през януари. Шест месеца по-късно заподозреният мъж от Битоля все още не е задържан, но вече му е наложена мярка "подписка", за да не напуска Северна Македония.

Още през февруари Християн Пендиков разказа за нападението ексклузивно пред bTV.

„Аз излязох от заведението, отивах към паркинга сам, да си взема колата и да си тръгна към вкъщи. И там се случи всичко. Един ме удари отзад, аз паднах и – ритаха ме поне 10 минути“, разказа той.

Охранителни камери са заснели побоя.

„Ясно се вижда, че едно лице е нападнато от две други лица и трето лице ги придружава, но не прави нищо, само гледа“, заяви адвокатът на Пендиков - Стефан Карамишевски.

Половин година след нападението единственият подсъдим е Илия Спасески. След като Пендиков е разпознал втория си нападател, срещу него вече тече разследване. По наша информация заподозреният се казва Борче Ангелов и е от Битоля.

„Мярката, която му е наложена е веднъж в седмицата да се явява в съда в Битоля. Очаквам в най-кратки срокове да бъде повдигнато обвинение и срещу втория нападател“, добави Карамишевски.

От полицията в Охрид потвърдиха за bTV, че се работи по случая.

"Полицията в Охрид предприема допълнителни мерки за разкриване на случилото се с Християн Пендиков. Мерките са в съответствие в указанията на Охридската прокуратура и са свързани с изясняване на всички аспекти", съобщиха от Сектор на вътрешните работи – Охрид.

На този фон – от външното ни министерство посочват, че проблемът с правата и сигурността на българите в съседната държава е, ескалиращ. И дават пример с подсъдимия за побоя Илия Спасески.

"Възпрепятства провеждането на съдебните заседания и е поискал да му бъде върнат международният паспорт“, добавят от МВнР.

Причината – поставена му е диагноза тромбофлебит и искал да се лекува в чужбина.

„Възможно е да иска да напусне държавата, за да не бъде преследван от закона“, каза Карамишевски.

От външното ни министерство допълват, че институциите в Северна Македония тепърва трябва да доказват сериозността, с която ще преследват престъпленията от омраза срещу българите там.