Скок на парното с близо 40% и увеличение на тока средно с над 3%. Това показват първоначалните разчети на Комисията за енергийно и водно регулиране.

След поисканите от дружествата вчера по-високи цени днес регулаторът обяви своите сметки. Комисията позволи в София поскъпването да е по-голямо от поисканото от „Топлофикация“.

Не е така обаче във Велико Търново - там дружеството ще получи право да вдигне цените със седем пъти по-малко, отколкото беше заявило.

Електричеството да поскъпне с между 2,5% и 5%, показват сметките на КЕВР.

Ето и конкретните числа в разчетите на регулатора за скока в цената на парното и топлата вода от юли:

Средно с 39% повече ще плащаме за топло. Заявките на топлофикациите бяха за скок между 30 и 330%.

Токът пък поскъпва средно с около 3%. Абонатите на „Електрохолд“ трябва да се подготвят да плащат около 2,5% повече от 1 юли. За ЕVN поскъпването е 3,5%, а за „Енергопро“ - над 4,5%.

Сметките на дружествата са правени през март. В тях не са били заложени парите, които държавата им отпусна под формата на компенсации.

Не са разчетени обаче и резките скокове в цената на природния газ заради войната в Украйна.

Според регулатора поскъпването за най-голямата топлофикация - тази в София, трябва да е почти 39%, а не 29%, каквато беше първоначалната заявка на дружеството.

Скокът за Варна е 31%, 46% за Бургас и 48% за Плевен. Рекордното искане на великотърновската топлофикация от 332% е сведено до скок от 46%. Най-голямото поскъпване ще е в Разград - над 50%.

Според разчетите на регулатора жителите на Сливен трябва да се подготвят да плащат с 40% повече за парно идващата зима. По-скъпата топлата вода обаче ще усетят още през юли. Искането на дружеството беше за значително по-голям скок - 70%.

„Социалната политика е приоритет на държавата и ако държавата субсидира цената на газа, на ел. енергията, на другите енергоносители, а цената на парното е на пазарен принцип, това ни поставя в неравностойно положение“, казва директорът на ТЕЦ-Сливен Павлин Костов.

От сливенската топлофикация обещаха промоции за редовните си клиенти.

Пред bTV председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества обясни сегашния сериозен скок с факта, че през изминалата година цените въобще не са били променяни, а газът поскъпна драстично.

„Друг път това се е случвало в годините назад, дори не при чак такива скокове на газа и цените са променяни през три месеца. Можеше да бъдат променени от 1 януари, но мораториумът спря този процес“, каза Кремен Георгиев.

От регулатора отчетоха, че въпреки отпуснатите от правителството компенсации за над 220 милиона лева, топлофикациите са продължили да трупат задължения, които вече надхвърлят половин милиард лева.

В деня, в който чакахме разчетите на енергийния регулатор за поскъпването на тока и парното от юли, интернет страницата на комисията беше поразена от хакери.

Дори и тези разчети на КЕВР за новите цени на парното и тока са предпоследни, тъй като ще трябва да се види и как ще се движи цената на природния газ до края на юни, за да се определи окончателното поскъпване. То трябва да е ясно на 1 юли.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!