Синдикалните организации на МВР продължават да са в протестна готовност, но постигнаха договореност с ръководството на министерството по основните си исканията. Това стана ясно на брифинг, след срещата на Съвета за социално партньорство към ведомството, съобщи БТА. Синдикалистите искат увеличение на заплатите с 15% от 1 юли и промени в Закона за МВР.

Заместник-министърът на МВР Стефан Балабанов коментира, че съгласие е постигнато по три теми - необходимост от повишение на заплатите служителите в сектор "Сигурност", спешни изменения в Закона за МВР и изработването на изцяло нов закон.

Той допълни, че следващата седмица на заседание на съвета, ще бъдат поканени финансовият министър Владислав Горанов и шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Те трябва да представят възможностите на държавата от кога и с колко да се увеличат заплатите на служителите в сектора.

Балабанов каза още, че до края на годината всички служители на МВР трябва да получат ново облекло, като половината вече е разпратено по дирекциите. Заместник-министърът заяви, че ще направи всичко възможно полицаите да получат това, което искат и да няма протести, защото всеки изгубен час в протести означава още едно извършено престъпление.

Шефът на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов коментира пред медиите, че докато текат нормални преговори и има около какво да се стигне до конесус, няма как да се говори за протести. Той обаче уточни, че ако някои от синдикатите или всички решат, че формата на преговорите е вече изчерпан, то протестни действия ще бъдат предприети.

Попов каза още, че СФСМВР настоява за увеличение на заплатите между 15 и 20 на сто, като са били обсъждани и други предложения. По думите му е много възможно да има протести, ако това искане не бъде изпълнено, но зависи от множество фактори.

Шефът на синдикатите се извини, че правителството не е получило 100 дни толеранс, но не е имало друга възможност. Той допълни, че сега предстои да се преговаря откога, как и с колко ще се увеличат заплатите на полицаите.