Дронове, суперкамери и мощни джипове пазят българо-турската граница от мигранти.

Заради новата техника и оградата опитите за нелегално влизане в страната намаляват, отчита “Гранична полиция”. Въпреки това опити има особено през лятото.

Снимка: bTV

На границата най-голямата преграда по пътя на мигрантите е оградата от 274 километра. Суперкамерите улавят движение и силуети на хора с километри навътре в територията на Турция. Колкото до граничните полицаи – те разчитат и на новата техника, с която са оборудвани, и на следовите си кучета, и на издръжливостта си да преследват нелегалните – ако се наложи – не с часове, а с дни.

Патрулите по границата познават всеки сантиметър от района, за който отговарят.

Снимка: bTV

Проверките са денонощни - и на оградата, и на гората край нея. Новите сензори помагат на граничарите да засекат бегълците още на турска земя.

„В момента, в който правят опит да приближат границата, уведомяваме турските гранични власти чрез създадения тристранен център за контакт на „Капитан Андреево”, заяви Деян Моллов – директор на РДГ – Елхово

Макар и рядко, трафикантите понякога успяват да излъжат камерите и да пресекат браздата. Тогава започва преследването.

Снимка: bTV

4-годишният следотърсач – кучето Иванто - е заловил няколко групи.

Все по-често обаче мигрантите предпочитат да влизат от Турция у нас не през зелената граница, а през КПП-тата. За целта ползват друга самоличност и фалшиви документи.

Ситуацията на българо-турската граница е спокойна, но през последната година са зачестили опитите за нелегално влизане у нас през територията на Гърция.