По-строги и справедливи наказания поискаха близките на загиналите в катастрофи, ден след като парламентът даде зелена светлина на реформите в съдебната система. Родителите на шестте деца от Симеоновград, загинали преди четири години навръх Великден, продължават да настояват за законови промени, така че убийството на пътя да бъде умишлено престъпление, което задължително да се наказва със затвор.

Почернени са 6 майки, а Славка губи единственото си дете.

„Тези шест семейства станаха като едно семейство, като едно цяло. Борим се за справедливи присъди на всички загинали от тук нататък”, каза майката на загиналия Гошко Славка Митева.

Снимка: bTV

Виновниците за катастрофата са осъдени. Шофьорът на 12 години, братовчед му за това, че е дал колата на пияния си роднина на 7. Но заради чистото им съдебно минало и двама избягват затвора.

„Те са на общежитие, там - все едно са вкъщи. Все едно аз ги издържам, защото държавата, ние – народът, ние им плащаме храната, плащаме им да спят безплатно на чисти чаршафчета”, коментира майката на загиналата Яница Магдалена Николова.

През деня момчетата работят в Гълъбово.

Четири години след катастрофата шофьорът Данаил работи в цех за европалети, а братовчед му Живко поправя коли. И двамата обаче отказват среща с екипа на bTV.

„Някакъв минимум по 5 години за убит човек трябваше да има, за да има някаква справедливост. Това е подигравка със смъртта на децата ни, каза Славка Митева.

Според адвоката на осъдените обаче справедливостта е законът, който в този случай бил приложен в пълната му строгост:

„Болката, разбира се, на загиналите на техните родители е много голяма, в никакъв случай дори и 20 години не биха компенсирали това, което те загубиха, дори и да са при строг режим. Това не означава каторга или мъчение или каквото ще да бъде. Това са условията, това е България, това е ЕС - ние не можем да искаме нещо по-различно”, заяви адвокатът на осъдените Димо Стоянов.

„Когато правят съдебна реформа, трябва да се поставят на мястото на потърпевшите, как биха се почувствали те, каква присъда биха искали те. Всичко останало е да замазват очите на хората”, смята Магдалена Николова.

У нас убийството на пътя е непредумишлено престъпление, за което законът предвижда затвор, но при чисто съдебно минало често виновните получават и условни присъди.