Министерството на здравеопазването обмисля да промени текстове в закона и да направи по-строг контрола над неконвенционалните лечители.

Той се извършва от районните здравни инспекции в страната. Според закона, за да се осъществява тази дейност, лечителите трябва да са регистрирани в здравната инспекция.

В регистъра за столицата фигурират 152-ма, но броят им е в пъти по-голям. Имената на всички регистрирани лечители, които са легитимни и отговарят на законовите изисквания, можете  да откриете на сайта на районната здравна инспекция. Оказва се, че здравните инспектори проверяват само регистрираните, но не и всички останали.

Снимка: btvnovinite.bg

Стойчо Габровски страда от бъбречна недостатъчност вече повече от година. Разказва, че традиционната медицина не му е помогнала, затова решил да се довери на алтернативната.

„Официалната медицина в някои области не може да помогне, колкото и да ни се иска, и се опитваме да направим нещо, това е наше право”, категоричен е той.

Зофия Шчербак е председател на Сдружението на природолечителите. Твърди, че от години бори за затягане на контрола над неконвенционалните методи. Предложила е и промени в действащия закон.

„Има огромно количество шарлатани и докато не минат проверка от Министерството на здравеопазване, което по регламенти на Европейския съюз е задължително, ще продължат да се ширят и няма да има контрол”, казва тя.

Според закона единствено хора, завършили висше медицинско образование, могат да прилагат неконвенционални методи. Зофия признава, че няма медицинско образование, а икономическо.

От началото на годината Столичната здравна инспекция е проверила всички регистрирани лечители, като е установена само една практика в нарушение. От РЗИ отказаха интервю по темата, как осъществят контрол и какви са наложените глоби.

Лекарите от столичната онкология припомнят случая на  жена, която изгуби гърдата си, след като се е подложила на нетрадиционна терапия с хранителни добавки и глад, предписана от руски лечител.

„Като се закъса, да се облегнем на това, което ни е сигурно, т.е. това, което е традиционната медицина, онкологичната наука не спи, тя се развива с всеки час”, заяви проф. Елена Александрова, началник на отделение по мамология в СБАЛО.

Медиците съветват редовно да посещаваме профилактични прегледи, а не постфактум да търсим алтернативни лечители.

Министерството на здравеопазването призовава пациентите да бъдат особено внимателни и да търсят удостоверена информация в случаите, когато решават да се обърнат към лица, практикуващи неконвенционални методи за лечение.