Цените на частните уроци са се увеличили с около 20%, отчитат от синдиката на българските учители. Колко струва подготовката на един ученик в 7. или 12. клас - проверихме сред няколко школи, родители и експерти.

Никол тази година ще бъде 7. клас. Още не е избрала къде ще учи, но подготовката ѝ ще продължи до май месец. Според нея без допълнителни уроци няма да се представи добре на изпитите.

„Сама избрах да ходя на уроци, защото изпитвах затруднения по математика. Тук като дойдох започнах да се справям по-добре в училище“, казва тя.

Сравняваме цените от тази година и миналата.

„Частните учители покачват цените си, защото всичко се покачва –храни, разходи, сметки. Ако един урок е бил 20 лева, сега е 25 лв. и не се усеща толкова много от родителя“, посочва Георги Георгиев, учител по математика.

Кирил вече е баща на осмокласник. Миналата година детето му е посещавало уроци и по математика, и по български. Тогава цените за двата курса са били 2430 лева. Сега, в същата школа - 3240 лева.

„Индивидуалните уроци се движеха около 40 лева на час, а груповите уроци се плащат на срок и за двата предмета струваше около 1000/1200 лева“, споделя Кирил Кемалов.

 

А в интернет - цените на индивидуалните частни уроци по математика варират от 25 лева до 100. По български - от 20 до 50. Времетраенето е различно, има и опция за договаряне.

„Нали си представяте, ако са два часа, това са 80 лева на ден. Като ходи по 2 или 3 пъти в седмицата това са изключително много средства. По-често това се прави от хора вкъщи, където не се плащат данъци, не се обявяват тези приходи“, обяснява Янка Такева, председател Синдикат на българските учители.

От МОН обясниха, че учебният материал за изпитите изцяло кореспондира с учебното съдържание.