Зрители на bTV сигнализираха за строителни дейности на плажа в „Златни пясъци” след разрешения от закона срок.

Сезонът там вече започна – пълно е с плажуващи, предимно чужденци. В центъра на плажа обаче са разположени множество строителни материали, техника и огромна метална конструкция. Всъщност срокът за приключване на строителните дейности беше 15 май.

Снимка: btvnovinite.bg

Съоръжението, което се води преместваем обект, е част от дискотека. Собствениците твърдят, че искат да покрият новите изисквания за обезшумяване на курортите, заради което инвестирали в модерни шумоглъщащи материали.

„Всички мембрани и материали, които използваме, не позволяват от времето да ги поставяме в зимни условия, в голяма влага и т.н. Трябва да има подходящи условия”, поясни Никола Ангелов, пълномощник на собственика.

В началото на седмицата служители на строителния контрол установили един работник на обекта и му съставили акт. Собствениците на дискотеката са подали заявление за удължаване на срока за довършителни дейности.

Снимка: btvnovinite.bg

„Становището на общината е, че не попада в хипотезата на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, където се казва, че могат да се удължават срокове само при извършване на геодезически и аварийни дейности”, посочи Николай Няголов от дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред” в община Варна.

Сега предстои проверка съгласувана ли е схемата за разполагане на обекта с общината и Министерството на туризма.

„Не виждам проблем, че не е довършено, щом не вдигат шум. Пък и все още е май”, каза Мелина, турист от Германия. 

Строежът е започнал още преди два месеца. Заради огромната инвестиция в съоръжението от фирмата са склонни да платят санкцията. Глобите за нарушители на строителна забрана е от 1000 лв. за физически лица и от 10 до 50 000 лв. за фирмите.