Новородено бебе от смолянското село Арда е настанено по спешност в приемно семейство. Новината за отнемането на детето от самотната майка бързо обиколи социалните мрежи.

26-годишната самотна майка живее в махала „Речани” в смолянското село. Ражда на 11 декември миналата година, изписана е, но без детето.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато отидох да потърся информация защо не ми го дават, казаха, че от социални грижи така са решили”, каза тя. 

Сигналът е от медиците в болницата в Смолян. Социалните също преценяват, че е налице риск за бебето.

„При проведената проверка в дома на дома на семейството бабата се държеше изключително агресивно към социалните работници. Тя беше в нетрезво състояние, пияна. Това се случва в 12.00 ч. на обяд”, обясни  Стефка Киришева, социален работник от ДСП-Смолян. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Не всеки има условия. Мисля, че едно бебе всички грижи са към него, майката си го иска, ще се грижи, не е някаква развейпрах. Щом така плаче, значи си ѝ е мило. Ходила е да си го вижда в кувиоз е било, ходила си е до кувиоза”, каза Ана Хаджийска, майка на Симона.

Семейството живее при тежки условия. Сигурен доход получава само бабата на родилката – пенсия от близо 400 лв.  Майката на родилката обаче твърди, че могат да се справят с отглеждането на детето.

Снимка: btvnovinite.bg

„Майката няма ориентация и за време, тъй като казва, че с предполагаемия баща на детето се познават от 7 месец. Не знае как би се справила с отглеждането на това дете. Тя няма представа за цени, за храни, които са нужни за едно дете в ранна детска възраст”, заяви Анелия Хаджийска , социален работник от ДСП-Смолян.

Социалните работници ще работят с майката за подобряване на родителските ѝ умения.

„Справяме се, жадни и гладни не сме останали, няма и да останем. Може и по-трудно да е било , но сме се справяли”, каза младата майка.

Снимка: btvnovinite.bg


Заповедта на Дирекция Социално подпомагане  не е обжалвана от родилката. Тя има временен характер, като предстои Районният съд в Смолян  да се произнесе по казуса.