Средно по около 200 лева подкупи вземал всеки един от задържаните митничари на Лесово, съобщиха от прокуратурата.

Парите са били искани за такса "спокойствие" с думите "няма ли почерпка - чорба или кафе". Ако някой откажел да почерпи, започвала щателна митническа проверка.

Митничарите от четирите смени са следени близо една година. За този период, освен че са подслушвали, разследващите дори заснели как митничарите искат пари. Вземали долари, евро, левове и турски лири.

В т.нар. архив всяка смяна разпределяла пари. Част от парите били на рола, а други на фишеци. Нощната смяна събирала парите и ги давала на началник смяната, а той разпределял надолу по веригата.

Част от задържаните сега са били свидетели по акция „Лесово 1”. Вече 2 години делото не е завършило и схемата е започнала отново.

Обвинението обясни, че ако е необходимо и подкупите не спрат, ще има и акция "Лесово 6".

На 2 ноември 2014 г. се провежда акция срещу корупцията в Лесово. Тогава пунктът остана затворен за 10 часа и опашките станаха километрични. Митничари от две смени бяха заловени за искане и получаване на подкупи.

На 2 ноември 2016 г. най-активни в подкупите отново са митничарите от две смени - нощната и сутрешната.

Тогава са искали само почерпка с кафе, днес - с чорба и кафе. Този път обаче на място отиват съдии, има и видео и звукозаписи. На тях се вижда как митничарите са отивали в архива на пункта и са оставяли подкупите.

Оказва се, че за две години митничарите са станали по-хитри и по-практични.

Първият път на Лесово са намерени много по-големи суми пари, тъй като тогава парите са се събирали на месец. Сега сумите са се събирали на нощна и дневна смяна или само на нощна, или само на дневна смяна.

Практически след първата акция преди време не е имало резултат в борбата срещу корупцията. Схемата буквално се е рестартирала, допълни Арнаудова.

Над 10 свидетели вече са разпитани, в т.ч. анонимни, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Прокуратурата е ползвала и СРС-та. Част от свидетелите са разпитани и пред съдия. Става дума за шофьори, на които са искани пари. До момента има 13 обвинени. Шестима от тях вече са на свобода срещу парична гаранция. Утре спецсъдът ще решава дали да остави другите седем човека в ареста за постоянно.

Все още не се знае дали началникът на пункта ще бъде обвинен.