По-малко убити на пътя и повече глобени след новите промени в Закона за движение по пътищата. Това сочи статистиката.

Все още е рано да се правят изводи дали по-суровите санкции стреснаха шофьорите, тъй като от въвеждането на промените е минал само месец и половина, но засега данните са положителни – 33-ма по-малко загинали в сравнение с миналата година и 656 ранени по-малко.

Санкционираните са повече.

Само за месец камерите са снимали 43 000 нарушители с висока скорост, което е с 20 процента повече от миналата година.

Според една от промените знаците преди камерите трябваше да бъдат премахнати. Проверка на bTV установи, че това не е така.

По-строги санкции бяха въведени и спрямо дрогираните, пияни и неправоспособни на пътя.

Дерегистрирани са над 4700 автомобила. Най-много заради неправоспособни и пияни шофьори. Дори зад волана да не е собственикът, колата вече се спира от движение.

Асоциацията на пострадалите при катастрофи, обаче предупреждават, че с отписването на автомобилите назрява проблем. Макар и в начална фаза, в съда вече има няколко дела, ако колата е лизингова, семейна.

Те отново настояват за поставянето на ПОС-терминални устройства в патрулките, за да могат шофьорите да платят на място.

В патрулките вече има принтери и фишовете се издават на място, не само новите, но и неплатени стари.

От КАТ признаха, че обмислят и поставянето на ПОС-терминални устройства, като идеята е да има възможност да се плаща на място.

Идеята обаче все още се обсъжда. Проблемът бил, че сметките за глоби били три, което ознавачало и необходимост  от три отделни устройства в патрулките.

През летните месеци е засилено присъствието на пътни полицаи на магистралите. Следи се за агресивни шофьори и за товарни автомобили, които създават предпоставки за катастрофи.