По-малко катастрофи на пътя и по-малко жертви - това показва статистиката. 5304 са катастрофите в България до 30 ноември 2020 г. 425 са загиналите, което е със 157 по-малко от предходната година. Ранените са 6602 - с 1206 по-малко.

Пловдив е рекордьор по катастрофи. В града под тепетата за 11 месеца има 658 пътни инцидента. На второ място е София с 578 катастрофи, следвана от Варна - с 537. Най-малко произшествия на пътя има в Ямбол - 44, както и в  Перник и Търговище – по 53.

В Хасково и Видин те са се увеличи с 10%. В Ловеч и Кърджали пък са намалели.

Общото мнение на представителите на неправителствените организации е, че данните са вследствие на ограниченията, свързани с COVID-19, които белязаха изминалата година.

“Не бива да се заблуждаваме, че има ефект. Най-големият дял сред убитите са водачите. Ние поемаме нашия кръст, че може би са недостатъчно подготвени”, обяви Красимир Георгиев, председател на УС на АКАБ.

На този фон десет неправителствени организации, работещи в сферата на пътната безопасност, подписват Етичен кодекс. С него се призовават за толерантност и към жертвите на пътя, и към реформа в сектора на пътната безопасност.