Спад в имунизационното покритие на ваксините от задължителния календар, показват данни на здравното министерство. Лекари предупреждават, че това крие риск от възникване на епидемии от болести, срещу които имаме оръжие, което не ползваме.

6-месечното бебе на Ралица е както със задължителните ваксини, така и с препоръчителната за неговата възраст срещу ротавирус.

„Не всички родители се интересуват от това заболяване. Смятам, че всеки млад родител е ангажирам към заболявания, които могат да протекат в ранна детска възраст“, заяви Ралица Герасимова.

Ваксината срещу ротавирус е безплатна. За миналата година обхватът ѝ е 37%. Предвидените по програмата средства за тази година са колкото тези за 2021 г. - на фона на засиления интерес и необходимостта от допълнително финансиране, които от здравното министерство отчитат.

При другата безплатна препоръчителна ваксина - срещу човешки папилома вирус, обхватът е под 5%.

„Няма друго медицинско средство в историята на медицината, което да е спасило толкова животи, колкото ваксината“, заяви педиатърът д-р Александър Атанасов.

Макар и с по-голям обхват, имунизираните със задължителните ваксини също намаляват. Над 90 на сто е покритието единствено срещу туберкулоза.

„Под 90% ваксинация срещу морбили, например, означава непрекъснато епидемия, непрекъснато огнища“, добави д-р Атанасов.

И лекарите, и министерството отчитат, че спадът в имунизационното покритие у нас е повлиян от COVID пандемията.