„Не е толкова по сметка, в обществото има воля и страх, но и сигурност. В електората има желание да се създаде стабилна власт“, отговори политологът Цветанка Андреева на въпрос дали политиците ще могат да се коалират "по сметка", щом няма какво други да ги събира в момента.

Тя разясни, че дори актуализация на бюджета изисква наличието на парламент и дори една актуализация не може да се случи без наличието на постоянна власт.

„Дали хората искат стабилност и сигурно управление. Искат, разбира се. Дали го очакват е друга тема. Ако те го очакваха, щяхме да видим съвсем различна избирателна активност“, каза политологът Христо Панчунгов.

По негови думи демокрацията е сложен и постоянен процес, за който трябва да се водят битки и да няма нужда избирателите да гласуват под натиска на класически Столкхолмски синдром, притиснати от политиците.

Режисьорът Виктор Димчев подчерта, че в някои страни в Европа има и по-сериозни противоречия и някой ден можем да стигнем до испанския сценарий, в който някоя част от държава може да иска да се раздели от друга. По негови думи не сме далеч от това „да се плюем по телевизионните студиа и по площадите“.

„Да слагаме очевидни компромати в политическите кампании на някои партии с откровени лъжи срещу политически опонент с цел да го охулим. Когато преминем и тази граница и се обърнем назад, ще видим, че не сме станали европейска държава“, допълни той.

Според Цветанка Андреева днес се борим за европейската самоличност на България.

Относно грешките, които сме допуснали като общество писателят Радослав Бимбалов казва, че българите са се оставили да бъдат излъгани, че голяма част от хората са против това, което с случва в Украйна.

„Ужасяващо беше това, че се оставихме да приемем, че може да има друга гледа точка. Когато има насилник с насочено оръжие, от една страна е насилникът, от другата е жертвата. Който ни кара да заставаме на страната на насилника, определено не ни мисли доброто“, допълни Бимбалов.

Политологът Христо Панчунгов каза, че политическите партии са заобикаляли коментарите по темата за войната.

„Една от партиите имаше опорни точки да не коментира геополитика. Избягването на коментар по темата е опит да не се определят като евроатлантици или евразийска общност, а това ще загуби електорат“, каза Андреева.