По-евтини шезлонги и чадъри по морето и това лято. Заявката е на служебния министър на туризма Стела Балтова, която обяви, че започват преговори с концесионерите.

По-ниската цена на плажните съоръжения трябва да стане факт през юни. С колко точно ще поевтинее сянката на плажа зависи от намалението на концесионните такси.

Бизнесът вече поиска подобна мярка от държавата, а ресорният министър посочи, че това е възможно с решение на Министерския съвет. Миналата година там, където таксата беше намалена със 100%, чадърите и шезлонгите бяха безплатни, а при намаление от 50 на сто на таксата с толкова поевтиняха и плажните съоръжения. 

На плаж Крайморие подготвят чадърите и шезлонгите, но обявени цени още няма.

"Ако не бъдат намалени, това което ми показват като финансов разчет, може и да е 7 лв. това лято поради факта, че изискванията към нас в нито една степен за обезопасяване, за почистване, за тоалетни, душове, не е намаляла, напротив", обясни концесионерът на плажа Николай Димитров.

Снимка: bTV

 

В договора на концесионера е заложена цена от 10 лв., като миналата година е била 5 лв., а в Слънчев бряг се е стигнало до рекордно ниската 4 лв.

Служебният министър на туризма има два сценария за летния сезон.

„Очаквам не повече от 100% ръст спрямо 2020 г. и не повече от 50% спад спрямо 2019 г.“, коментира Балтова.

Снимка: bTV

Туристическият бранш обаче поставя още условия.

"Очакваме съдействие и за поемане на разходите за PCR тестовете", заяви мениджърът на хотел Борис Димов.

Решение за споразуменията с концесионерите се очаква в сряда на заседанието на Министерски съвет.