Новата Наредба за градската среда в столицата предвижда еднакви фасади и паспорти на сградите.

Предлага се фасадите да бъдат със сходни цветове и да се премахнат климатиците, ако това нарушава облика на жилищния квартал.

„Наредбата ще дава ограничение по отношение на фасадите, начина на разполагане на климатици, цветови решения, местата за поставяне на реклами. Наредбата има претенция да подреди нещата в града. Търсихме примери как се прави по цял свят “, уточни главният архитект на столицата Здравко Здравков.

Снимка: btvnovinite.bg

Главният архитект на столицата заяви, че софийският модел е заимстван от няколко европейски града. София ще бъде районирана и за всяка част ще има изисквания по отношение на пътната настилка и градското обзавеждане.

Първоначално промените ще обхванат района на улица „Граф Игнатиев”. Там фасадите ще бъдат цвят по-рал, а паметниците на културата, разположени на улицата, ще бъдат реставрирани. Целта е да се върне автентичният им облик.

Снимка: btvnovinite.bg

„Крайната цел на наредбата е подреждането на града с ясни цветови решения, оформяне на партери и осветление, като всяка сграда ще получи своето досие“, добави арх. Здравков

Очаква се наредбата да влезе в сила до края на годината. Глобите за неизпълнение ще са в размер от 200 лв. до 2 000 лв. Собствениците ще имат възможност в срок от 3 години да изпълнят изискванията.