Обезщетение по 70 лева ще получат собствениците на превантивно заклани домашни свине, които са регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност и се намират в 20-километровите зони около индустриалните свинекомплекси. 

Основание за клането е опасността от разпространение на болестта Африканска чума по свинете, се уточнява в съобщение на МС.

Към момента над 1000 са случаите на африканска чума по свинете в Румъния и властите ще унищожат над 300 000 заразени животни. Положението е много тежко, надявам се колегите бързо да овладеят ситуацията, коментира по-късно министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

Министърът е провел среща с двама министри в Букурещ през миналата седмица. Властите в северната съседка са уверили Порожанов, че докато не бъде решен проблема, няма да има лов по границата с България, съобщи БГНЕС.

Румен Порожанов съобщи, че ако не бъде засечен нов случай на африканска чума, груповият лов ще бъде възобновен на 29 септември с изключение на районите около Тутраканци, пристанище Варна, Златни пясъци и Албена, където ще има известни ограничения.

Африканската чума по свинете в Румъния беше регистрирана в края на август. За да се предотврати навлизането на диви свине, България изгради по границата телена ограда, която да възпира дивите животни.