Десетки граждани излязоха на мълчалив протест на лобното място на загиналите при тежка катастрофа Атанас Ламджев и Виолета Стоянова. Двамата оставят четири сирачета. Инцидентът стана преди 5 дни и беше причинен от употребилия алкохол 26-годишен Любомир Трайков.

Третата пострадала при катастрофата млада жена е в мозъчна смърт.

Спонтанният граждански протест е предизвикан от решението на Пловдивския окръжен съд да пусне под гаранция от 15 000 лева шофьора на автомобила.

По-рано през деня Корнелия Петкова, вдовицата на Атанас Ламджев, се срещна с убиеца на съпруга си и с неговия баща – пловдивски предприемач. След срещата тя заяви, че прощава на 26-годишния младеж и запали свещ в памет на загиналите:

„Нека не го наричаме "убиец", защото той не е извадил нарочно пистолет. Просто това е една нелепа случайност“, каза Корнелия Петкова.

Бащата на шофьора е обещал финансова подкрепа за сираците:

„Таткото на момчето ми обеща да ми осигури работа, която да ми е присърце, аз да я работя с желание и съответно да получавам заслужено възнаграждение, което да ми даде възможност да отглежам сама трите си деца”, заяви Корнелия Петкова.

Близките на Виолета казаха, че са омерзени от дадената прошка, не са съгласни с решението на съда и не търсят пари, а справедливост. Те не подкрепят и казаното от Корнелия Петкова. Виолета оставя 5-годишно сираче.

„Какъв пример се дава на хилядите идиоти, които стоят някъде със скъпите си автомобили, чакащи да пият по една-две –три чаши вино, по 6 уискита и да ударят по една магистрала – да се качат на колите си и да правят каквото си искат, защото знаят, че след това тате ще дойде с парата и ще ги измъкне?!“, коментира организатора на протеста Михаил Михайлов.

На лобното място на Атанас Ламджев и Виолета Стоянова свещи запалиха десетки съпричастни със съдбата им пловдивчани. Хората се надяват водачът все пак да бъде осъден и то с възможно най-тежката присъда за деянието си да шофира пил зад волана.