Няма да се кандидатирам за трети мандат на предстоящите местни избори, след осем години управление на града имам нужда от почивка. Това обяви пловдивският кмет Иван Тотев.

По този начин той си подава самоотвод от предстоящите партийни номинации в местната организация на ГЕРБ, на която е и председател.

Тотев, който през последните години беше обект на индиректни критики и от страна на партийния лидер Бойко Борисов (заради сюжети като този с Пловдивския панаир), отрече да е бил под натиск да вземе решението.

Кметът заяви, че е доволен от постигнатото в двата си мандата: „Имало е много тежки решения, водил съм редица битки. Това отнема от личната енергия на човек. Чувствам, че вече има едно прегряване у мен”.

Тотев призна, че има фаворити за свой заместник, но няма да ги обявява.

Утре пък ВМРО ще обяви своята кандидатура и по неофициална информация това ще е Славчо Атанасов - той и Тотев бяха съперници.

Самият Тотев получи много критики от премиера Бойко Борисов, който е и лидер на ГЕРБ. Кметът на Пловдив отрече решението му да е взето, заради липса на политическа подкрепа.