Пловдив официално вече има изцяло обновен Римски стадион. Премиерът Бойко Борисов ще открие реконструираното съоръжение на площад „Джумая” под главната улица "Княз Александър I".

Проектът за реконструкция и рехабилиация е на Областната администрация и се реализира с подкрепата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Общата отпусната сума е 900 хил. евро, като 100 хил. евро от средствата са спестени. 16 хил. евро от тях са пренасочени към проект на смолянското село Гела, който също се финансира по Норвежката програма.

Стадионът е изграден в началото на ІІ век при император Адриан. Със своите размери от около 240 метра дължина и 30 метра широчина, съоръжението е побирало около 30 000 зрители. Там периодично са се организирали Питийски игри, по подобие на тези в Гърция.

По-късно игрите били наречени Александрийски и Кендрисийски. Атлетическите надпревари били съпътствани и от музикални, поетически и артистични състезания.

Открит е през 70-те години на миналия век, но дълго време остана занемарен. При ремонта сега са премахнати стоманобетонните парапети и са заменени с нови. Най-долното ниво е достъпно и за инвалидите, за които е поставен асансьор.

Вече е напълно видима част от северната стена на стадиона. Специален презентационен център ще разказва за цялостната история на античния град и стадиона. От вчера около съоръжението има и палми, които му придават екзотичен вид.