Общинските съветници в Пловдив отмениха сделката за 20,63% от акциите от Международния панаир в Пловдив, собственост на бизнесмена Георги Гергов от БСП, съобщи кореспондентът на bTV в региона.

39 бяха гласовете „за” отмяна на сделката – дойдоха основно от съветниците от ГЕРБ.

Решението обаче беше върнато за прегласуване, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя сделката да бъде отменена.

Отмяната на решението става само две седмици след като Общинският съвет подписа споразумението с Георги Гергов. На 13 април общинските съветници решиха с голяма мнозинство общината да купи акции от Панаира, срещу което Гергов се ангажираше да отстъпи 5 дка за сграда за опера на Плавидв. Тогава ГЕРБ и БСП се коалираха на местно ниво и заедно подкрепиха сделката.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче нареди вчера на своите съветници в Пловдив решението да бъде отменено. Междувременно областният управител на Пловдив Здравко Димитров върна решението в общинския съвет с мотива, че няма одобрението на Агенцията за приватизация.

Според кмета Иван Тотев, ако общината беше частна фирма, сделката би била много изгодна.

От БСП, които на предишната сесия си стиснаха ръцете с Герб и гласуваха за сделката, днес отказаха да развалят споразумението.

Съветниците, които се обявиха против сделката още на миналата сесия, твърдяха, че това се прави с цел Гергов да стане мажоритарен собственик на панаира.

Съветничката от Съюз за Пловдив Дани Каназирева обаче контрира, че е срамно Пловдив да прави сделки с Гергов, след като преди 10 години общината е изгубила  десетки имоти след подобно съдружие.

От Инициативния комитет за изграждане на Пловдивската опера са поискали от общината нов терен и категорично са отказали сградата да бъде построена в Панаира.

Кметът на града Иван Тотев все пак не затвори напълно вратата за сделка с панаира. Той заяви, че в бъдеще при други обстоятелства има възможност общината да придобие все пак акции от панаира.

Днес точката за сделката беше включена извънредно в дневния ред на сесията.

Ако сме частна фирма, сделката е изгодна и имаме интрес от нея, ние не сме частна фирма, работим за пловдивчани, коментира днес кметът на града Иван Тотев (ГЕРБ). Той отрече да има натиск отгоре.

Тотев се застрахова и уточни, че в бъдеще време при друга ситуация Пловдив може и да вземе акции от Международния панаир в Пловдив.