Площад в София ще носи името на първия демократично избран президент в България Желю Желев. Мястото е възможно най-близо до сградата на президентството.

По предложение на инициативен комитет пространството между ул. "Московска",  пл. "Княз Александър I" и сградата на Народното събрание ще се нарича пл. "Желю Желев".

"Между двореца и Партийния дом е добър знак на историята Желев, между царя и Живков. Ние живеем в епохата на Желев, колкото да ни харесва и да не ни харесва", каза политикът Мирослав Севлиевски. 

В момента пространството се използва за паркинг на депутатите. Решението за промяната идва шест години след кончината на Желю Желев.

"Съпротивата срещу тоталитаризма до 89-та има своите лица и едно от тях е на проф. д-р Желев. Много е важно, че тук в сърцето на града можем да именуваме градско пространство на негово име, но той е емблема за цялата страна", обяснява Малина Едрева, председател на Комисията по образование и култура в Столична община.  

Бившият президент е автор на книгата "Фашизмът", която е забранена три седмици след появата ѝ в началото на 80-те години на XX век.

"Желев беше и огънят и ледът на промените, като имаше пожар той беше лед и го погасяваше, като всички бяха заспали по времето на живковизма, Желев се е опитвал да запали огънчето", допълни Севлиевски.