Графиката на трусовете, регистрирани през последните 60 години, посочва, че Господ е българин. Трябва да се гледат фактите, казвани от специалистите, а не да се слушат врачките. Не трябва да се изпада и в паника, тъй като тя е лош съветник. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си със сеизмолози от Българската академия на науките.

Впечатлен съм как БАН е изградила система от датчици и станции, където се получава информация за земетресения от всички регионални, европейски и световни такива системи, добави държавният глава.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Сеизмолозите от БАН показаха на президента графика, според която интензивността на трусовете у нас е значително по-ниска, отколкото в останалите страни в Европа.

Плевнелиев добави, че е видял една работеща система, която регистрира трусове на секундата от началото на природното бедствие. Информацията за земетресенията пък се трупа в продължение на десетки години.

Държавният глава призна, че следи ситуацията след силния трус от 5,8 по Рихтер от самото начало. Новината му е била съобщена в Исландия, по време на полета му за САЩ, където беше на едноседмична визита.

По време на визитата на президента при сеизмолозите беше регистриран трус в Гърция. Това впечатли Плевнелиев и той заяви: „Пред тук присъстващите се случи земетресение, всички го чухме, системите го отчетоха, така че фактите тук могат и трябва да бъдат показани”.

В опознавателната обиколка на Плевнелиев е включено и посещение на районите, засегнати от земетресенията в последните дни. Утре той ще бъде в Перник.