Президентът Росен Плевнелиев номинира говорителя на Министерството на външните работи Бетина Жотева за член на Съвета за електронни медии, съобщиха от „Дондуков 2”.

Като мотиви са изтъкнати нейния 25-годишен опит в областта на медиите и връзките с обществеността, както и „нейният авторитет, принципната и отговорна гражданска позиция”.

Жотева започва кариерата си като водещ новини и международен редактор в БНТ. В периода 2000-2005 г. е кореспондент на в. „Труд” и директор на бюрото на вестника в Брюксел.

От 2005 г. до 2007 г. е консултант и анализатор към НАТО, а от 2007 г. до 2010 г. заема длъжността Първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз, Министерство на външните работи.

През последните 5 години тя е била част от екипите на четири правителства – две на ГЕРБ и две служебни. Отговаряла е за връзките с обществеността на строително, финансово, икономическо и финансово министерства.

Бетина Жотева притежава бакалавърска степен от Държавен университет-Будапеща, Унгария, и магистърска степен от Софийски университет „Св. Климент Охридски” по философия и философски науки. Владее свободно четири езика - английски, руски, френски и испански.