Големият грях на демократите в България е, че не успяха да направят лустрация, заяви бившият президент на страната Росен Плевнелиев пред БГНЕС. Той почете паметта на жертвите на Народния съд.

„30 000 са арестуваните за една нощ, хиляди са избити, десетки хиляди са с абсолютно незаконни и нечовешки присъди. За това деяние БСП практически с нищо не дадоха заявка, че се променят“, каза Плевнелиев по време на церемонията за 1 февруари.

Според президента БКП не се е променила, с изключение на името си – БСП.

„Същите кадри, идеология, зависимости от агенти на ДС и режима в Москва. Всъщност демокрацията означава да погледнеш истината отвъд пропагандата и манипулацията. Истината е, че десетки хиляди бяха избити при налагането на комунистическата диктатура в България. Вместо БСП да се извини, те продължават да откриват паметници на Тодор Живков. Ето един ненаучен урок от историята. БСП трябва да се извини на българския народ, за да може да стъпим на здравите основи на съзиданието“, зави президентът Росен Плевнелиев.

Бившият президент критикува настоящия си колега Румен Радев, който не присъства на официалната церемония, а почете паметта на загиналите сам.

„Това е крещящо доказателство, че Радев не иска да погледне фактите в очите. Той застава на страната на тези, които все още вярват в идеологията на комунистическия режим, застава на страната на тези, които фалшифицират историята, застава на страната на пропагандата, а не на фактите“, казва Плевнелиев.

Според бившия президент страната ни спада към държавите, които не успяха да се откъснат от руската сфера и затова е толкова бедна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!