740-метров национален трибагреник ушиха децата на Плевен с помощта на родители и учители.

Днес най-дългото знаме бе носено от плевенските деца в тържествено шествие в центъра на Плевен до Параклис-мавзолея „Св. Георги Победоносец”, където знаменосците бяха официални гости на честването на празника.

Снимка: bTV

Инициативата за най-дългото знаме, сътворено от детските ръце, е на плевенчанката Миглена Цанова, която от 11 години служи в армията.

Стотиците малки знамена са ушити през последния месец и половина от деца и ученици от над 15 детски градини и училища от Плевен и няколко близки села. Всеки от тях е изработил собственоръчно знаме с предварително зададен размер, а те са съединени в един голям флаг от 35 ученици от плевенската гимназия по облекло и техни преподаватели.

След края на честването днес знамето беше дарено на Панорама „Плевенска епопея 1877” и ще бъде изнасяно оттам по тържествени поводи.

По подобен начин – с огромно знаме, но с дължина от 300 м, празника отбелязаха и в Стара Загора. В 11 ч. старозагорци и военнослужещи пренесоха флага от центъра на града до паметника „Бранителите на Стара Загора”. Шествието е традиционно се провежда за четвърта поредна година.