Платформите „Как беше на български?" и ЧУЖДИЦА.БГ  обединяват усилия за съхраняване на богатството на езика ни. 

В речта си Георги, както и повечето млади хора,  използва чуждици често без да се замисля. Признава, че много често автоматично „суичва" между езиците, особено когато около него има чужденци

Това подтиква пиарът Силвия Митова и ИТ специалистът Ангел Куртов да се захванат с чистотата на българския език. Тя работи в комуникациите и думите са й оръжие,  той пък живее в света на технологиите.

Снимка: btvnovinite.bg

„В един момент си дадохме сметка, че имаме страшно много чуждици. Те нахлуват нахално, наместват се в нашия език и не бива да  им отваряме толкова широко врати”. Така обяснява Силвия защо са се захванали с тази кауза.

Двамата заедно създават онлайн  платформата „Чуждица.бг".

Снимка: btvnovinite.bg

„Идеята е  човек да може да намери на едно място чуждиците и техните  хубави български еквиваленти”, разказва Ангел.

Снимка: btvnovinite.bg

Всеки може да стане съавтор в платформата, като добави чужда дума и нейното значение на български.

В случай на съмнение ще помагат и езиковеди от БАН. Според тях новите думи са  неизбежни. Раждат ги технологиите, медиите и политиката.

Снимка: btvnovinite.bg

„В последните 10 години езикът ни от такива думи е залят. Ако говорим по този начин, езикът губи най-важната си функция -  да бъде средство за комуникация”, смята гл. ас. д-р Кристияна Симеонова,  ръководител на секцията по терминология и терминография в БАН.

5000 души вече са посетили сайта, добавени са над 300 думи.