Нов вид услуги се предлагат на Airbnb. Домакини предоставят "временен дом" по време на блокадата на градовете и пандемията с коронавирус, за да се справят с кризата. 

Наред с хотелиери, едни от най-засегнатите браншове в туризма са платформите и собствениците, които отдават апартаменти за краткосрочен и средносрочен наем.

Снимка: btvnovinite.bg

„От няколко седмици нямаме никакви резервации, тъй като една основна част от хората, които запазват при нас са туристи, пътуващи по работа. Така че от началото на март спада е 90-95 процента“, разказва собственикът на платформа за управление на имоти Борис Павлов.

Хората в този бранш нямат туроператорски застраховки.

„Задължаваме се да върнем тези пари на хората, които не могат да дойдат, това не зависи от тях, това е форсмажор, така че ние връщаме парите“, казва Павлов.

Снимка: btvnovinite.bg

Спадът на резервации оказва негативен ефект и върху хиляди българи, които разчитат на платформата за допълнителен доход. Апартаментите, които се отдават за краткосрочен наем в София например са около 2800. От бранша отчитат, че месечно активни са малко повече от половината или 1500 жилища. Те се наемат средно 4 пъти за 30 дни. Това прави над 6000 отменени резервации само за столицата.

За да компенсират загубите собствениците на платформи, ще разчитат на помощ от държавата. Предлагат и нестандартни услуги, като временен дом.

„Какво представлява: има много хора, които желаят да се самоизолират, живеят с по-възрастни близки и искат чисто превантивно да живеят отделно или са „хоумофис“, но децата им се качват на главата, имаме и такива запитвания“, обяснява Павлов.

В търсене на алтернатива браншът сваля и цените.