Увеличават размера на т.нар. „детски надбавки“. Това става ясно още от проекта на бюджет за годината, който се очаква да влезе в сила от април.

В момента за семействата с едно дете месечната помощ е 40 лв.
Предложението е да се увеличи с 10 лв., т.е. да стане 50.

За две деца ръстът е с 20 лв., т.е. става от 90 на 110 лв. За три деца - с 30 лв. Така помощта за тях става от 135 на 165 лв. на месец. За семействата с четири деца увеличението също е с 30 лева - или от 145 става 175 лв.

Повишава се и доходният праг за получаване на месечната помощ, което означава, че повече семейства и деца ще имат право на нея. Прагът се увеличава със 100 лв., както за получаването на парите в пълния им размер, така и когато се изплащат 80% от него.  

Николай Велчев е учител, а съпругата му в момента е без работа. Имат едно дете, за което получават месечната помощ от 40 лв.

Казват, че увеличението с десет лева е символично и няма да се отрази на семейния бюджет.

От април, освен размера на помощта, се увеличава и доходният праг за достъп до нея. Това се налага, тъй като от една страна сегашният е под линията на бедност. От друга - с увеличението на минималната заплата, много семейства биха загубили правото да получават помощта.

С промените това няма да се случи. Дори се очаква броят на подпомогнатите деца да се увеличи от 500 на 600 хил. месечно.

„Целта е да се разшири наистина едновременно кръга на лицата, които биха могли да получават месечни помощи, а също така и размера да бъде една идея по-адекватен на съвременните реалности“, коментира Иван Кръстев, зам.-министър на труда и социалната политика.

От Института за пазарна икономика казват, че помощта не изпълнява ролята си - сумите остават малки и се дават на голям кръг от семейства, без да променят значително покупателната им способност.

„Ако наистина се мисли за реформа в тази посока би било много по-смислено фокусът да е в много бедните домакинства, където отглеждането на деца наистина е финансов проблем“, обясни Адриан Николов, Институт за пазарна икономика. 

От април се предлага по-висок доходен праг и за достъп до други две помощи – еднократната при бременност и месечната за дете до 1-годишна възраст. 

С 35 лв. пък се вдига размерът на месечната помощ за дете без право на наследствена пенсия от починал родител. Така тя ще стане 150 лв.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!