Планински спасители от Благоевград помогнаха на пострадал турист в района на Мечи връх в Рила. Това съобщи началникът на ПСС в Благоевград Георги Ботев, цитиран от БТА.

Сигналът е подаден около 08:50 часа тази сутрин. Турист от група от град Петрич се подхлъзва и пада върху камък заедно с раницата си и получава фрактура на раменната става.

Групата от 10-12 души е правила преход от хижа Рибните езера към "Семково" и след това към хижа "Македония" с крайна цел ски-център "Картала".

Планинските спасители от дежурния екип са се отзовали, оказват му първа помощ  с подръчни материали и тъй като не можел да стигне сам до Благоевград, спасителите го транспортирали до Спешен център.

"Сутрин температурата над 2000 метра надморска височина е около 2 градуса. Препоръчваме на хората, които излизат в тази зона, да носят топли дрехи, дъждобрани и туристически обувки с добър грайфер, времето не е много благоприятно за туристически преходи", предупреди Георги Ботев.

"В района има много чужди туристи, които берат гъби, без да се съобразяват дали са отровни или ядливи, което крие допълнителна опасност. В буферната зона на резерват "Парангалица" има над 100 вида гъби, но повечето от тях са отровни", допълни Ботев.