Националният план за справяне с пандемията, изготвен от Министерството на здравеопазването, предвижда четири зони на заболеваемост в страната – зелена, оранжева, червена и тъмночервена.

  • Зелена зона - под 100 заразени на 100 000 население;
  • Оранжева зона - от 100 до 200 заразени на 100 000 население;
  • Червена зона – от 200 до 500 заразени на 100 000 население;
  • Тъмно червена зона - над 500 заразени на 100 000 население.

В момента България е в зелената зона. Aко ваксинацията у нас не приключи до края на лятото обаче, ни очаква нова вълна от коронавируса, предупреди служебният здравен министър Стойчо Кацаров. при представянето на плана.

Тъмночервената зона на практика означава пълен локдаун. Тогава евентуално се допуска ограничения при пътуванията в рамките на страната. Детските градини ще бъдат затваряни най-накрая. При тежка обстановка ще могат да бъдат посещавани само от деца, чиито родители имат сертификат и при условие, че целият персонал също е имунизиран или преболедувал.

В червената зона се предвижда детските градини да бъдат отворени, а училищата да работят по график, изготвен от МОН. ВУЗ-овете няма да провеждат лекции и упражнения присъствено.

В тъмночервената зона се преустановяват присъствието на занятия, допуска се само да бъдат в електронна среда.

Зоните съответстват и на броя на заетите легла с болни. Когато те са до 2500, се приема, че сме в зелената зона. Когато са от 2500 до 6000 страната, сме в оранжевата зона. Когато са от 6000 до 9000 - в червената зона, а когато сме над 9000 – в тъмночервената.

На базата на тези зони са определени ограниченията по отношение на социални и семейни събирания; други събития от частен характер; организиране на събития на закрито; тренировки и спортни събития на закрито и открито; културни събития на закрито; учебните заведения, детските градини и университетите и други.

Вижте цветовите зони и какви мерки ще се предприемат: