Два са основните приоритети пред служебното правителство – провеждането на честни избори и продължаването на подготовката за европредседателството през 2018 г. По втората тема кабинетът на проф. Огнян Герджиков може да надгради много като постави въпросите, стоящи не само пред България, но и глобално. Това коментира в студиото на „Тази събота” бившият вицепремиер Пламен Панайотов.

„ЕС създаде впечатление, че не може да формира обща воля по въпроси, които са ключови за 500 млн. души. ЕС ще върви ли към задълбочаване на политическата интеграция или ще следваме примера на Великобритания – какви биха били последиците? Едно е в ЕС да сме наясно, че сме глобален играч, съвсем друго е Европа да е място, в което се привнасят проблеми и да бъде задължавани от глобалните играчи да събираме пари за решаването им”, посочи той.

По отношение на ниския рейтинг, с който 43-ия парламент приключи съществуването си, Панайотов отбеляза, че е много по-лесно да се критикуват публично органи, които би следвало да дебатират и да се произнасят колективно при размита отговорност. „Много по-лесно е да говориш за депутатите, за политическата група, а не за министъра или за президента”.

Панайотов припомни, че се е познавал със служебния премиер 15 г. преди двамата да влязат в политиката с НДСВ – те преподават в Юридическия факултет на Софийския университет. Бившият вицепремиер беше категоричен, че проф. Огнян Герджиков ще остане верен на себе си и, щом е поел ангажимент, ще го изпълни докрай.

Вижте още във видеото: