България не е имала такъв премиер като мен - с хуманитарно образование и опит в частния сектор. Това каза кандидатът за министър-председател Пламен Николов в предаването "Панорама" в ефира на обществената телевизия.

По думите му преди две седмици е говорил със Слави Трифонов за премиерския пост.

Партията ще продължи с консултациите за подкрепа, заяви той, но не коментира дали в правителството, което ще предложат, фигурират имена на министри от служебния кабинет.

"Има такъв народ" няма договорки с ДПС, каза още Николов.

Относно икономическата програма, той увери, че няма да вдигат данъци. Във връзка с приоритета, обявен от него за справяне със следващата вълна на пандемията, той посочи, че ще се опитат да обособят ковид болници. По думите му това е модел, който у нас не е сработил, но е сработил навсякъде по света.

По отношение на бъдещия кабинет кандидатът за премиер посочи, че за ИТН изпълнителната власт всъщност представлява един хубав, добре сработен мениджърски екип.

Относно преговорите с парламентарно представените партии, които се водят от края на миналата седмица, Николов поясни, че на експертно ниво са намерили доста допирни точки с "Изправи се БГ!Ние идваме!", "Демократична България" и БСП. Той бе категоричен, че най-важното е от ИТН да предложат своите политики.

"Ако това изисква определен вид обвързване в юридически смисъл, ние ще го направим", поясни той и добави, че предпочитат доколкото е възможно сами да управляват.

"Разбира се, че това е един кабинет на малцинството. Ще се стремим да направим така, че правителство да бъде излъчено", заяви Николов. Той бе категоричен, че ИТН няма уговорки с ДПС и увери, че решенията няма да се вземат еднолично, а на основата на демократичен принцип с парламентарната група на партията.

На въпрос, предимство или недостатък е това, че хората не го познават, Николов отговори, че в известен смисъл е и двете.

"От една страна е недостатък, защото нямат пряк поглед върху моята кариера, не познават начина, по който работя, а е предимство, защото страната не е имала премиер като мен досега. Човек, който идва от бизнес средите, човек, който има от една страна хуманитарно образование и бизнес опит, аз съм една възможна амалгама между двете неща. Мисля, че не сме имали такава констелация в политическия ни живот", коментира кандидатът за премиер.

През последните няколко десетилетия управленците у нас страдат от липса на теоретична подготовка, от моя страна аз я имам, много бързо уча, така ми се е налагало през целия корпоративен стаж. Искам да направим България просветена страна, ще заложим на образование, заяви кандидатът за министър-председател.

Николов коментира и позицията на България спрямо Република Северна Македония като изтъкна, че това, което ги притеснява са неизпълнените клаузи на Преспанския договор от 2017 г. "По никакъв начин няма да притесняваме своите братя и няма да ги лишаваме от възможността за тяхното европейско бъдеще по начин, който се упражнява от други балкански държави, но това не означава, че няма да отстояваме своя национален интерес. Как точно ще бъде направено това - може би чрез ревизия на самия този договор", посочи Николов.

След участието си в БНТ кандидатът за премиер на "Има такъв народ" отказа коментар пред журналистите, които го очакваха на "Сан Стефано".