Допитване до варненци какво да се прави с мястото, известно като "Дупката", в центъра на града. Атрактивният терен беше собственост на бизнесмена Георги Гергов, а държавата отпусна 43 млн. лева, за да може общината да откупи парцела от 3 декара.

Точно под главната пешеходна улица се намира т.нар. „Дупка". Тя "зейва" след събарянето на къщи през 80-те години на миналия век, за да се построи универсален магазин.

Снимка: bTV

Откриването на част от крепостната стена и кула от античния Одесос от 4-ти век пр.Н.е. слага край на всякакви дейности в тази зона. Вече над 30 години тя остава като язва в самия център на Варна.

През последните години мястото се ползва за паркинг. Сега започва допитване до специалисти по архитектура, градоустройство, туризъм и гражданите какво да е предназначението му.

Снимка: bTV

„Не просто с волята на общината еднолично да реши, а всички ние, граждани, експерти да решим каква ще бъде тази функция”, заяви Цвета Йоцова – представител на екипа за проучването.

Лиляна е една от първите, попълнили анкетата за бъдещето на зоната.

Снимка: bTV

„Да се направи една възстановка на археологическите паметници, един красив парк и повече арт пространство”, смята тя.

„Дупката определено е едно място, на което да се случват събития, свързани с културата, не само в танцово естество, спортни, изложби, автомобилни изложби”, каза Пламен Сашев.

И според експертите, мястото трябва да е общодостъпно.

„Няма по-добро място за показване на пластовете на историята, това може да се направи по интелигентен начин без бутафория, без помпозност”, смята Владо Попов – архитект.

След като мненията бъдат събрани до края на септември, ще има международен конкурс за проект.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!